Installatietips voor stopcontacten

Een stopcontact op de juiste plek plaatsen lijkt een eenvoudige opgave, maar is het niet. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden. Zoals het type stopcontact behuizingen, de hoogte, de bestaande bedrading, enz. Hieronder vind je enkele tips om te helpen bij het correct plaatsen van jouw stopcontact of inbouw stopcontact.

Stopcontacten in muren – inbouw stopcontact

Ga je de deur uit om inbouwdozen voor je stopcontacten te kopen? Houd dan rekening met het type montage. Voor massieve wanden en spouwmuren koop je inbouwdozen. Verder zijn er speciale inbouwdozen voor fornuizen.

Stopcontacten voor massieve en holle wanden

Er kan een verschil zijn bij een inbouwdoos voor een spouwmuur – of een inbouwdoos voor een massieve muur. Verder moet je rekening houden met de hoogte. Ingebouwde stopcontacten worden meestal ± 25 cm van de afgewerkte vloer (vanaf de plint) geplaatst.

Hoogte wandcontactdoos

Als je van plan bent om je eigen leidingen voor de stopcontacten door te snijden, vergeet dan niet de constructie van de vloer. Bijvoorbeeld bij 10 cm vloerisolatie en 7 cm dekvloer bovenop de betonplaat, moet je de inbouwdozen op een hoogte van 42 cm (of 10 cm + 7 cm + 25 cm) plaatsen.

Stopcontacten in de vloer

Het kan soms handig zijn om een ​​stopcontact in de vloer te plaatsen, bijvoorbeeld onder een bureau of hokjes. Hiervoor zijn speciale inbouwdozen ontwikkeld. Deze kun je vaak ook vinden in webshops. 

Buiten stopcontacten

Een stopcontact in de tuin komt altijd van pas. Je kunt er allerlei soorten apparaten op aansluiten, zoals een radio, tuinlamp, kerstversiering, etc. Voor buitengebruik zijn speciale waterdichte stopcontacten verkrijgbaar. Hierdoor is het stopcontact beschermd tegen regen en ander slecht weer. Vroeger waren ze alleen verkrijgbaar in een grijze kleur; tegenwoordig zijn ze ook verkrijgbaar in wit en zwart. Ook heb je de keuze tussen inbouw- en opbouw contactdozen.