Tips bij de aanschaf of verkoop van een woning

Geplaatst op

Het is zover, u bent er klaar voor om een woning te kopen, of uw wil juist uw woning verkopen. Dan is dit natuurlijk wel een spannende periode aanbreekt waarin allemaal zaken op orde gesteld dienen te worden. Wanneer men van plan is om op een huis te bieden of men zet zelf het huis te koop, dan is het voor zowel koper als verkoper van belang om te weten of er gebreken zijn en waar zowel de koper als verkopen rekening mee dienen te houden. 

Bouwkundig rapport opstellen

Het is daarom dan ook erg verstandig om een bouwkundig rapport op te stellen. In zo een rapport zijn alle belangrijke  aspecten van een woning weergegeven. Hierbij kunt u denken aan dubbelglas, isolatie of de verwarming. Aan de hand van het rapport kan men als koper een bod eventueel intrekken of veranderen.

Daarnaast is het als verkoper ook aan te raden een bouwkundig rapport op te laten stellen. De keuring zorgt dat de verkoper voldoet aan de meldingsplicht doordat alle gebreken in kaart worden gebracht. Het kan daarnaast ook helpen om het verkoopproces te versnellen. 

Meerjaren onderhoudsplan door VvE

Door het aanschaffen van een appartement wordt u automatisch lid van de vereniging van eigenaren. Omdat een appartementencomplex eens is de zoveel tijd onderhoud nodig heeft is het van belang dat er een meerjaren onderhoudsplan wordt opgesteld, tenzij deze er al is. In de praktijk lijkt dit toch wat anders, dus ga vooral na of uw VvE een meerjaren onderhoudsplan heeft opgesteld.

Zo een plan is opgesteld om de kosten van het onderhoud van een appartementencomplex te verspreiden over meerdere jaren. Dit geeft als eerste zekerheid dat er daadwerkelijk groot onderhoud zal plaatsvinden. Daarnaast komt men zo ook niet voor onverwachte hoge kosten te staan als lid van de VvE. Klik hier voor meer informatie over een meerjaren onderhoudsplan.