Messing, kies deze legering voor zijn specifieke toepassingen

Geplaatst op

Messing is een legering van koper en zink. De verhouding tussen zink en koper zal variëren in functie van de toepassing waarvoor men het gebruikt. Voor sommige toepassingen wordt er ook wel gemengd met tin, lood, ijzer, nikkel en aluminium. Messing bestaat in stafvorm: rond-, zeskant-, vierkant of platstaf bijvoorbeeld. Dit wordt gebruikt als basis voor de productie van andere producten. Denk hierbij aan moeren, bouten en tandwielen. Deze staven worden aangeleverd aan producenten van messing producten. Een andere vorm van messing die te verkrijgen is, zijn de messing profielen. Deze zijn verkrijgbaar in bijvoorbeeld U-, T- of L- (hoek-)profiel. Ook halfronde profielen worden tot deze reeks van profielen gerekend. Uiteraard zijn al deze vormen beschikbaar in verschillende afmetingen.

Waarom kiezen voor messing?

Messing is een materiaal dat koper vervangt. Het is veel harder dan koper en daardoor ook sterker. Zo zal bijvoorbeeld een schroef in koper na een tijd loskomen. Bij messing is dit niet het geval. Messing is ook veel nauwkeuriger te bewerken dan koper. Dit merkt met zeer goed bij frezen of bij ponsen en graveren. Messing geleidt minder warmte en elektriciteit dan koper. Bij bepaalde toepassingen van messing profielen kan dit een voordeel geven. Messing is zeer makkelijk te solderen, te lijmen en te schilderen. Dit kan niet van koper gezegd worden. Messing wordt ook wel eens ‘geel koper’ genoemd. Het heeft een lichtere kleur dan koper en krijgt na een tijd een mooie warme uitstraling. Ook dit kan een criterium zijn om voor messing te kiezen.

Waarvoor gebruik je messing profielen?

Doordat het zo makkelijk te bewerken is en toch sterk is, is messing zeer geliefd in de interieurbouw, modelbouw en sanitair. Denk bijvoorbeeld aan kranen voor de badkamer, koppelstukken voor waterleidingen of sierbeslag bij meubelen. Het is makkelijk in de gewenste vorm te produceren. Zo zullen meubeldesigners messing profielen gebruiken als bekleding van de randen van tafels. De toepassing van dit materiaal is oneindig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *