Wanneer je een extra ruimte nodig hebt, kun je gaan kijken wat je daaraan kunt doen. Je kunt een extra kamer nodig hebben wanneer er een gezinsuitbreiding is of wanneer je een studeer- werkkamer nodig hebt. Daarvoor zou je aan je woning een uitbouw kunnen laten plaatsen. Als je dat allemaal gaat bekijken merk je al snel dat de kosten daarvan hoog zullen zijn. Een goedkopere en betere oplossing is om een dakkapel in Weert te laten plaatsen.

De voorbereidingen tot het plaatsen van een  dakkapel

Omdat er veel verschillende soorten dakkapellen zijn, is het verstandig om eerst een showroom te bezoeken. Je kunt een dakkapel kiezen met een horizontaal dak of een waarvan het dak meeloopt met het bestaande dak. Hierop worden dan dezelfde dakpannen gebruikt als bij het bestaande dak. Zo’n dakkapel is mooi, maar zal aan de binnenzijde niet zoveel ruimte geven als een met een plat dak.

Goedkeuring van de gemeente

Het is altijd belangrijk dat je vooraf de goedkeuring voor het plaatsen van een dakkapel bij de gemeente aanvraagt. Aan de achterzijde van de woning zal men daarvoor het algemeen geen bezwaar tegen hebben. Wanneer je de goedkeuring binnen hebt, moet je gaan kijken hoe groot het dakkapel kan worden. Je moet ervan uitgaan dat als het dakkapel groter wordt het ook duurder wordt. Laat de ingehuurde aannemer kijken hoe groot het dakkapel maximaal kan worden. Er moet rekening worden gehouden met de dakspanten en dergelijke. Ook de soorten ramen en het aantal zijn van invloed op de kosten. Vaste ramen zijn niet zo duur als de ramen die opengemaakt moeten kunnen worden. Ook het gebruikte glas moet besproken worden. Enkelvoudig glas is goedkoper dan meervoudig glas. Daarnaast is het materiaal waarvan het dakkapel wordt gemaakt een belangrijke factor van de prijs. Laat je daarom zeer goed voorlichten, zodat je achteraf geen spijt hebt van je dakkapel. Wanneer je een kunststof dakkapel neemt, hoeft dat niet om de paar jaar geschilderd te worden. Omdat een dakkapel op hoogte staat, moet je bij een houten dakkapel het om de paar jaar laten schilderen door een ervaren schilder. Wanneer de aannemer alles weet, kan hij het dakkapel gaan opbouwen.

Een prefab dakkapel

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een prefab dakkapel. Zo’n dakkapel, die je vooraf uitkiest, wordt dan helemaal kant-en-klaar in een bedrijf gemaakt. Zodra het prefab dakkapel klaar is, kan er een datum met de aannemer worden afgesproken wanneer het dakkapel wordt afgeleverd. Daarvoor zal de aannemer de ruimte op het dak vrijmaken, zodat het prefab dakkapel met een kraan op het dak kan worden geplaatst. Zodra het dakkapel geplaatst is, zal de aannemer het dakkapel aan de buiten- en binnenzijde afwerken. Het plaatsen en het afwerken van een prefab dak gaat snel.

Bron: 123Verbouwen.nl