De wegenbouw. Wat is het?

Geplaatst op
Wegenbouw

Een wezenlijk onderdeel van de infrastructuur zijn wegen. Die wegen komen er niet zomaar, ze worden gebouwd door wegenbouwers. De wegenbouw is een breed begrip. Er zijn verschillende werkvelden denkbaar: grond-, weg- en waterbouw, stratenmakerij, machinisten, waterbouwers en machinemonteurs.

Er zijn veel bedrijven in Nederland die deze diensten aanbieden. Zij werken in opdracht van de overheid of bedrijven. Wegen zijn van alle tijden en wegenbouwers blijven dus nodig. Er zijn ook speciale opleidingen voor functies in de wegen. Infravak is zo’n opleider voor de wegenbouw.

Het werk

Het werk is erg divers en geeft voldoening. Je produceert als het ware (nieuwe) mogelijkheden waar mensen belang bij hebben. Ook blijft het werk altijd bestaan en dus kun je altijd wel ergens aan de bak.

Het ligt er natuurlijk aan welk onderdeel van de wegenbouw je aanspreekt en welke functie je wil gaan bekleden, maar één ding is zeker: je bent een echte vakman.

De opleiding

Een opleiding tot wegenbouwer is toegankelijk voor iedereen, je kunt namelijk al beginnen bij niveau 1. Je kunt steeds verder gaan en zelfs door tot niveau 4. De opleiding is een BBL opleiding, wat inhoudt dat je werkt en leert tegelijk. 4 dagen in de week werk je bij je werkgever en 1 dag in de week leer je de theorie op een ROC.

Het voordeel van een opleiding als deze is, is dat je geld verdient terwijl je studeert. Als je interesse hebt in de wegenbouw, kun je gelijk beginnen met leren, je diploma halen én geld verdienen!

Wat doe je?

Wat je doet als wegenbouwer is erg verschillend. Naast alleen al de verschillende beroepen binnen de wegenbouw, zijn er ook een aantal verschillende functies. Zo kun je werken als uitvoerder, monteur of voorman.

Als uitvoerder volg je aanwijzingen op en sta je onder begeleiding van de voorman. De voorman stuurt uitvoerders aan, geeft leiding en advies, verleend hulp bij vragen en onduidelijkheden en maakt de planning.

De monteur verricht (preventief) onderhoud en voert reparaties uit. Samen met elkaar werk je aan verschillende projecten en zorg je ervoor dat alles vlekkeloos en veilig verloopt.