Een energielabel aanvragen; in sommige situaties ontkom je hier niet aan. Als je bijvoorbeeld jouw woning wilt verkopen, ben je verplicht om zo’n label aan te vragen. Dat is ook het geval als je jouw woning wilt gaan verhuren. Heeft jouw woning eenmaal een energielabel gekregen? Dan kun je jouw woning probleemloos verkopen of verhuren.

Voordat het zover is, moet je eerst het label aanvragen. Daarvoor is het goed om met vijf belangrijke kenmerken rekening te houden.

Je hebt een energieprestatie-adviseur nodig

Het is niet mogelijk om jouw eigen energielabel te bepalen. Nee, dit moet per sé door een deskundige adviseur gedaan worden. Alleen deze adviseurs hebben toegang tot de speciale database, waarin de energielabels van woningen verwerkt worden. Je ontkomt er dan ook niet aan dat je zo’n energieprestatie-adviseur in moet schakelen.

Een energielabel aanvragen is niet gratis

Voor het aanvragen van een energielabel moet je betalen. Het gemiddelde bedrag ligt hiervoor tussen de 100 en 200 euro. Hoe hoog het bedrag precies is, is afhankelijk van de grootte van jouw woning. Ook de tarieven die door de adviseur gehanteerd worden, zijn bepalend.

Een energielabel is 10 jaar geldig

Heb je een energielabel voor jouw woning aangevraagd? Dan is het goed om te weten dat dit label 10 jaar geldig is. Na deze 10 jaar komt het label te vervallen.

Een energielabel is niet voor alle woningen verplicht

In sommige situaties hoef je géén energielabel aan te vragen. Alle uitzonderingen zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Lopend van G tot A++++

De energielabels lopen van G tot aan A++++. G is het minst zuinige energielabel en wordt aangeduid met de kleur rood. Het label A++++ is het zuinigste label en wordt met de meest groene kleur aangeduid.