Niet alleen in kantoren, maar ook in woningen, kan de akoestiek niet goed zijn. Maar tegen een hinderlijke galm in huis of kantoor kun je veel doen, want er zijn effectieve akoestische oplossingen voor werkplekken, die je wel degelijk in een woonhuis kan toepassen. Lees in deze tekst enkele voorbeelden van akoestische oplossingen.

Zorg dat geluidsgolven niet kunnen weerkaatsen

Online zijn veel oplossingen te bekijken. Er zijn online shops die toeleverancier zijn van kantoortuinen, dus afbeeldingen van scheidingswanden en wanddecoratie wat geluid kan dempen zijn eenvoudig te vinden. Het is vaak het antwoord waarom een hinderlijke galm in huis iets is van deze tijd. Vroeger lag er tapijt op de vloer, hingen er naast de ramen overgordijnen, en voor de ramen vitrage. Dit alles absorbeerde geluidsgolven. Tegenwoordig is alles hard, laminaat op de vloer, muur naast de ramen, en jaloezieën of lamellen voor de ramen. Dan is er ook nog een groot verschil met de kantoren van vroeger en nu, want vroeger waren het werkkamertjes, nu hebben we een ruime open kantoortuin. Dat de akoestische oplossingen voor werkplekken in scheidingswanden zitten, is een logisch gevolg.

Een ander plafond kan wonderen verrichten

Veel akoestische oplossingen voor werkplekken zijn te bereiken middels het aanpassen van het plafond. Daar wordt meestal als eerste voor gekozen omdat een nieuw plafond in één dag te realiseren is. Het gaat dan om systeemplafonds van plafondplaten, en zo’n plafond is mooi af te werken met inbouwspotjes zodat er ook beter licht is op de werkplek. Het is wonderbaarlijk hoeveel een ander plafond doet, je herkent de ruimte niet meer terug zo anders is de akoestiek. Ook in woningen is het plafond aanpassen een adequate oplossing om de akoestiek te verbeteren. Stel de benedenverdieping is een open ruimte, dus een woonkamer met daaraan een open keuken, dan is het plafond in de keuken verlagen naast een mooi zicht een verbetering van de akoestiek. Echter, bij woningen is het plafond meestal niet de eerste keuze, daarvoor is al iets geprobeerd met een vloerkleed op de laminaatvloer.

Speciale wanddecoratie voor demping

Akoestische oplossingen voor werkplekken kan ook speciale wanddecoratie zijn. Het voelt aan als spons, en het heeft ook het effect dat geluidsgolven niet via de wanden kunnen weerkaatsen. Hetzelfde materiaal kun je ook op speciale scheidingswanden aantreffen. Mocht dit onvoldoende zijn, dan is de ruimte te leeg en klinkt het daarom hol. Akoestische oplossingen voor werkplekken is dan de ruimte voller zetten met bijvoorbeeld extra meubilair en planten in plantenbakken.

Bron: Akma.nl