Steeds meer huishoudens gaan milieubewuster leven, waardoor ook afval scheiden een ware trend aan het worden is. Het scheiden van afval zorgt ervoor dat je duurzamer gaat leven. In dit artikel lees je hoe je je afval het best kan scheiden, maar ook wat je precies kan scheiden.

Oud ijzer

Oud ijzer kan je inleveren bij een speciaal verzamelpunt of zelfs laten ophalen. Het inleveren van je oud ijzer kan je ook geld opleveren, hoeveel dat precies in ligt aan het bedrijf waar je het inlevert, maar ook de soort ijzer. Als je meer wil lezen over de prijzen van oud ijzer dan kan je terecht bij https://www.kh-metals.nl/nl/

Plastic

Plastic wordt steeds minder gebruikt, dat is al te zien aan de plastic rietjes die zijn vervangen voor de papieren variant. Steeds meer mensen scheiden daarom hun plastic van het overige afval. Door plastic te scheiden van overige afval, help je mee aan het verbeteren van het milieu, zodat er geen plastic meer in de zee terecht komt. Tevens kan plastic op deze manier worden gerecycled. 

Glas

Al jaren kan je je glas heel simpel scheiden door het naar de glasbak te brengen. De glasbakken bevinden zich vaak in woonwijken of in de buurt van een supermarkt. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen wit, bruin en groen glas. 

Restafval

Als je al het afval scheid is er altijd een klein gedeelte wat nergens onder valt, dit wordt restafval genoemd. Hier kan alles eigenlijk in wat je niet weet of wat nergens bij past. 

Groente/fruit/tuinafval

Vaak heb je buiten diverse soorten containers staan, waaronder een groene. De groene container wordt ook wel eens GFT genoemd wat een afkorting is voor groente, fruit en tuinafval. Het is vaak verplicht om dit soort afval te scheiden van de rest.

Papier en karton

Tot slot is het naast GFT ook op veel plekken verplicht om je papier en karton te scheiden van de rest. Er zijn in de meeste woonwijken speciaal daarvoor bestemde containers. Vaak heeft men thuis ook speciale bakken ervoor zodat ze alles tegelijk kunnen weg brengen.